dinsdag 20 oktober 2009

20 Binnenstadbewoners uit één straat schreeuwen om nachtrust!

Hier volgt de volledige tekst van een door ca. 20 bewoners getekende brief ('raadsadres') ter behandeling in de gemeenteraad:


Raadsadres                                                              Amsterdam 28-09-2009

De Raad van stadsdeel Amsterdam Centrum
t.a.v.de Raadsgriffie
kamer 4371
Postbus 202
1000 AE Amsterdam

Geachte Raad,

De overlast van horeca in de binnenstad is de afgelopen zomer dermate uit de hand gelopen dat wij een dringend beroep op u doen actie te ondernemen.
De publiciteit die de door Heineken gesponsorde Ai! Amsterdam genereerde, leidde bovendien tot een volstrekt verkeerd beeld van vertrutting. Wij, bewoners van de binnen-stad, ervaren onze woonomgeving niet als Staphorst maar eerder als oorlogsgebied. De laatste jaren hebben wij te maken met een steeds stijgend aantal alcoholincidenten. Met name:
  • gedurende het grootste gedeelte van de nacht geschreeuw en lawaai.
  • in het weekeinde vaak loeiende sirenes van politie/ambulance (het aantal alcohol gerelateerde ambulanceritten is in 2007 opgelopen tot 2138. Dat zijn er 41 per week.
  • in de ochtenduren bij het verlaten van het huis urine in de brievenbus, kots op de stoep en overal op straat gebroken glaswerk .
  • geregeld een fiets met een verbogen stuur of wiel.
Niet echt truttig zou je zeggen, vooral als daar in het weekeinde vaak ook nog grimmig uitziende ME pelotons bij komen.




Negen jaar geleden werd een afkoeluurtje ingesteld als proef voor een jaar.
Een verkapte horeca uren verlenging, opgedist als remedie  tegen het geweld.
Deze proef werd geëvalueerd. Het afkoeluurtje bleek niet te helpen tegen geweld, sterker nog het geweld was alleen maar toegenomen. Alleen bij discotheken leek het positief te werken. Men vond de uitkomst niet eenduidig en dus (?) werd de proef met zeven jaar verlengd. Onbehoorlijk bestuur? Een nieuwe evaluatie schijnt op komst te zijn. De relatie tussen het afkoeluurtje en langer lawaai op straat moet duidelijk zijn. Bewoners roepen al 16 jaar tegen de wind in dat ze er erg ongelukkig mee zijn (Ho!reca zwartboek 1994) Het stadhuis blijft doodleuk beweren dat het afkoeluurtje goed voor ze is.(Horecabeleids
plan 2008) Om geheel onduidelijke reden is er in de Voetboogstraat, geen horeca –concentratiegebied, maar een zeer smalle woonstraat, opeens ook een afkoeluur.
Lees : nog langer kabaal op straat.

 De strenge regels van Els Iping zouden voor ons een zegen zijn maar wij merken er niets van. Sluitingstijden worden niet gehandhaafd. Terrassen evenmin. Bij veel cafés (bv Luden en Dante) is het niet mogelijk om je weg over de stoep te vervolgen. Met een kinderwagen of rollator al helemaal niet. Men moet zich op de autorijweg begeven of op het fietspad. In het horecabeleidsplan 2008 staat dat de avondzaken in de Voetboogstraat redelijk goed zijn van kwaliteit. Hoezo? Ook daar merken wij niets van. Geluidsluisdeuren bij alle drie (Meander, Havelaar en Nota Bene) staan nog steeds open, zelfs na het Raadsadres van 09-11-2006.

 De horeca overlast telefoon maakt heel beleefd notities maar verder hoor je er nooit wat van. Wat er met de registratie van de klachten gebeurt is een raadsel. Wij zouden dan ook graag een complete uitdraai zien van de klachten van 2009. De bedoeling van die registratie  is dat stadhuis en politie weten waar de pijnplekken in de stad zijn en n.a.v. die gegevens handelend optreden. Meten is weten.

Dat rokers die in smalle straten buiten staan te praten (en te drinken) overlast zouden veroorzaken was misschien niet helemaal te voorzien, maar ga het dan niet aanmoedigen met een kacheltje buiten. Wij moeten allemaal spaarlampen indraaien, de winkels moeten
hun deuren dicht, maar bij het café ernaast moet de deur open en gaan ze zelfs de buitenlucht verwarmen. An inconvenient truth?

De sticker van Ai! Amsterdam zegt: Amsterdam moet  worden ‘zoals het was’ en dat is precies wat wij ook willen. De laatste 15 jaar is het aantal horeca gelegenheden in het kleine postcodegebied 1010 tot 1019 met 501 toegenomen en de 10 jaar daarvoor met 540. Het zijn er nu in totaal 1614.
Nemen we 1980 eens voor ‘zoals het was’. Er waren toen 450 horecagelegenheden, de ambulance rukte 1x per week uit voor een alcohol incident en er was van vandalisme zelden of nooit sprake. (Zie zwartboek HO!-reca dat de horeca-werkgroep van het wijkcentrum d’ Oude Stadt in 1994 aan de burgemeester overhandigde)
Wij verzoeken u niet om 15 jaar terug te gaan en 500 kroegen te sluiten, maar wel om nu eens te stoppen met al die schijnproeven van steeds ‘meer en langer-horeca’. In het bijzonder de proef met het afkoeluurtje.Tien jaar geleden wist men al dat het afkoeluurtje niet te controleren noch te handhaven was. Spreiding van horeca sluitingstijden over de nacht blijkt ook spreiding van geweld en kabaal te zijn en geenszins vermindering.
Beiden maatregelen betekenen langer de bierkraan open zetten. In de strijd tegen het geweld en vandalisme is het de omgekeerde wereld. En om er dan als het kwaad al geschied is met een blaastestje achteraan te gaan hollen, is het paard achter de wagen spannen. De belasting betaler betaalt voor al deze ellende een prijs die vele malen hoger ligt dan de bieropbrengst. (Dronkeman sloopt voor meer dan een miljard)

Wij willen terug naar een fatsoenlijke binnenstad zonder ME, fouilleren, blaastests en tot 5 uur kabaal. Degenen die dat truttig vinden zouden eens aan één van de vele normen en waarden discussie moeten deelnemen. Op het stadhuis is men de waarde/betekenis  van de woorden avond en nacht kwijt. Een vergunning tot 4, plus afkoeling 5 uur, heet in Amsterdam een avond vergunning! Volgens de milieuwet eindigt de avond en begint de nacht om 23 uur.

Wij verzoeken  u  :

 Alle sluitingstijden in woongebieden terug te brengen naar 1.00 uur door de week en 2.00 uur in het weekeinde.
 (Rotterdam is 16 jaar geleden al terug gegaan naar deze uniforme sluitingstijden, in
  Noord-Holland doen10 gemeenten dat per 01-01-2010)

Mocht het belang van Horeca, VVD, D66, Heineken, de Nachtburgemeester, A’dam Pretpark en de Vereniging van Vandalen en Alcoholisten toch weer prevaleren boven dat van de bewoners, dan verzoeken we u om minimaal het volgende :
1.     Alle tijden (ook die van terrassen) één uur terug te brengen.
2.     Einde van het afkoeluurtje in woongebied.
3.     Snackbars(veel geweld incidenten) gelijk met de cafés te sluiten.
4.     Uitsterfbeleid voor nacht- en avondcafé’s  in woongebied.
5.     Handhaving .
6.     Horeca overlast telefoon met toegankelijke duidelijke registratie.
7.     Horeca stop in de binnenstad.


Ondertekend:  
Bewoners van de Voetboogstraat.         
Bewonerscomité de Leidse in Last herkent de problematiek volledig en onderschrijft dit
raadsadres.
Hetzelfde geldt voor de Vereniging Amstelveldbuurt.

Ter inzage op het wijkcentrum de Oude Stadt : het raadsadres van 2-09-1994 (met bijna dezelfde tekst als dit adres van15 jaar later) en het Ho!reca Zwartboek van 1994 ( met rapporten van de stichting geluidshinder over de kwalijke invloed van geluidsoverlast, een artikel van criminoloog F. Bovenkerk over moorddadig drankgebruik, en nog heel veel meer wat voor de besluitvorming over horeca tijden van belang zou moeten zijn)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten